Huawei’ye uygulanan ticari yaptırımlar, gelecekteki Kirin sürümleri için gelişmiş üretim süreçlerini ilerletmek için yerel dökümhane ortağı SMIC’e güvenmek zorunda olduğu anlamına geliyor. Neyse ki Çin’in en büyük yarı iletken firması 5nm sürecini başarıyla geliştirdi . Bu düğümün Mate 70 serisinde yer alacak Kirin 9100’de kullanılması bekleniyor . Bununla birlikte, gelişmiş bir üretim sürecine geçmek Huawei’nin hedeflerinden biri olsa da, bir şirket yöneticisi aynı zamanda 7nm ile ilgili çeşitli sorunları da ele almak istediklerini belirtiyor.
Huawei’nin öncelikli amacı çip mimarisine odaklanmak ve şirkete zayıf noktaları ortadan kaldırma fırsatı vermek.
Huawei’nin İcra Direktörü Zhang Pingan, Bilibili’de yayınlanan bir açılış konuşmasında, 5 nm veya 3 nm sürecine geçişin birincil hedef olmadığını söyledi. Bunun yerine eski Çin devi, muhtemelen verim ve diğer sorunlardan muzdarip olan 7nm sürecini iyileştirmeye odaklanacak. Huawei Central’a göre ideoloji, tek bir üretim süreci üzerinde değil, yonga setinin gerçek yetenekleri üzerinde çalışmaktır.Huawei’nin İcra Direktörü Zhang Pingan, Bilibili’de yayınlanan bir açılış konuşmasında, 5 nm veya 3 nm sürecine geçişin birincil hedef olmadığını söyledi. Bunun yerine eski Çin devi, muhtemelen verim ve diğer sorunlardan muzdarip olan 7nm sürecini iyileştirmeye odaklanacak. Huawei Central’a göre ideoloji, tek bir üretim süreci üzerinde değil, yonga setinin gerçek yetenekleri üzerinde çalışmaktır.
Çipin mimarisi geliştirilebilirse Huawei, yarı iletkenin zayıf noktalarını gidermek için yeterli bant genişliğine sahip olacak. Daha önceki bir raporda, SMIC’in 5nm yonga levhalarının aynı düğümdeki TSMC’lerden yüzde 50’ye kadar daha pahalı olabileceğini ve bunun muhtemelen EUV yerine mevcut ve eski DUV ekipmanına bağlı kalınmasından kaynaklandığını belirtmiştik .
Ne yazık ki, EUV ekipmanının tek üreticisi olan ASML’nin, ABD şirketlerine veya ABD’den etkilenen şirketlere karşı avantaj elde etmelerini önlemek için Çinli şirketlere bu tür ekipmanlar sağlaması yasaklandı. SMIC’in Kirin 9000S ve Kirin 9010 gibi 7nm yonga setleriyle üretim sorunlarıyla karşılaşmaya devam etmesi mümkün, dolayısıyla Huawei bu sorunları dökümhaneyle çözmek için perde arkasında çalışıyor olabilir.
Ancak Huawei ve SMIC’in gelişmiş EUV makineleri satın almaması durumunda, yöneticinin bahsettiği 7nm sorunlarını tam olarak çözemeyebileceklerine inanmaya devam ediyoruz. Öte yandan her iki şirket de bizim bilmediğimiz bir şeyin farkında olabilir ve gelecekte bu bilgiden yararlanabilirler.